Solvent Nedir?
Solvent nedir? Solvent, kimyada Türkçe adı ile çözücü olarak adlandıralan solvent, genellikle diğer maddeleri ve malzemeleri çözmek için kullanılan kimyasallardır. Endüstriyel solvent, endüstriyel işlemlerde kullanılan ve çeşitli maddelerin çözülmesi, temizlenmesi veya işlenmesi için kullanılan bir çözücü maddedir. Solventler genellikle sıvı halde bulunurlar ve farklı kimyasal bileşiklerden oluşabilirler. Endüstriyel solventler, geniş bir yelpazede uygulamalara sahiptir ve birçok sektörde kullanılmaktadır.
Endüstriyel solventlerin kullanım alanları şunlardır:
Boya ve Kaplama Endüstrisi: Solventler, boya, vernik ve kaplamaların üretiminde, inceltilmesinde ve temizliğinde kullanılır. Boya ve kaplama maddelerinin uygulanabilir kıvama getirilmesi, solventlerin özelliklerinden yararlanılarak gerçekleştirilir.
Temizlik ve Yüzey İşleme: Endüstriyel solventler, yüzey temizliği, yağ ve kir giderme, parlatma ve dezenfeksiyon gibi amaçlarla kullanılır. Endüstriyel makinelerin veya parçalarının temizlenmesinde ve işlenmesinde yaygın olarak kullanılırlar.
Kimya Endüstrisi: Solventler, kimya endüstrisinde reaktiflerin çözülmesi, reaksiyonların gerçekleştirilmesi ve kimyasal bileşiklerin ayrıştırılması için kullanılır. Laboratuvarlarda, araştırma ve geliştirme çalışmalarında ve üretim süreçlerinde solventlerin önemi büyüktür.
İlaç ve Kozmetik Endüstrisi: Bazı ilaçlar ve kozmetik ürünlerin üretiminde solventler kullanılır. İlaç formülasyonlarında ve kozmetik ürünlerin karışımlarında, aktif bileşenlerin çözünmesi ve homojen bir yapı oluşturması için solventlere ihtiyaç duyulur.
Elektronik Endüstrisi: Elektronik cihazların üretim sürecinde, lehimleme, temizleme ve yüzey işleme gibi işlemler solventler kullanılarak gerçekleştirilir. Elektronik bileşenlerin temizliği ve korunması için solventlerin özel özelliklere sahip olması gerekmektedir.
Endüstriyel solventlerin çeşitli türleri ve bileşikleri vardır ve seçilen solvent, kullanım amacına ve uygulamanın gerektirdiği özelliklere bağlı olarak değişir. Solventlerin doğru ve güvenli bir şekilde kullanılması, uygun güvenlik önlemlerinin alınması ve çevresel etkilere dikkat edilmesi önemlidir.
Endüstriyel Solvent Nerelerde Kullanılır?
Ülkemizde en yoğun kullanım alanı boyalardır.
DNC Endüstriyel Kimya olarak endüstriyel solvent ve türevi kimyasal ürünleri Ar-Ge ortamında uygun şartlara bağlı kalarak firmaların bizden talepleri doğrultusunda Ar-ge çalışmaları sonrasında modifiye ederek üretici firmaların çözüm ortağı olmaktayız. Genelde yurt dışından nihai kullanıcı için bitmiş ithalatı yapılan kimyasal ürünlerin üretici için daha minimum maliyet oluşturması için çözüm ortağı olmaktayız.
Genelde bu talepler;
1-Solvent bazlı yağ sökücü (çözücü) solvent,
2-Solvent Bazlı Boya Sökücüler
Endüstriyel yağ sökücü solvent denildiği zaman kullanım ve uygulama alanına bağlı olarak çok geniş bir alanı kapsamaktadır. Biz hakim olduğumuz kendi alanımızdan bahsedecek olursak ;
1- Boya öncesi metal yüzey temizleme bir başka deyişle yağ alma işleminde kullanılan yağ sökücü solventler
yağ sökücü Solvent boya öncesi metalin yüzeyinin boyama işlemine hazır hale gelmesi için kullanılan kimyasal maddelerdir. Boyanın kalitesi ne kadar iyi olursa olsun boyadan önce yüzeye yapılacak olan işlem yapılmıyor ise soğuğa sıcağa toza toprağa yağmura vs kısaca dış etkilere dayanımı düşük olacağından dolayı bulunduğu ortama bağlı olmak kaydıyla belirli bir zaman sonrasında boyanın kabuk kabuk attığı ve Paslanmanın yani korozif etkinin başladığını görmemiz kaçınılmaz bir durumdur. Aslında burada yapılması gereken boya yapılacak metalin yüzeyini boyaya hazır hale getirmek için tesisimizin uygunluğuna göre gerekli işlemleri yapmaktır. Bu işlemlerin olmazsa olması yani kesinlikle yapılması gereken metalin yüzeyini yağ sökücü solvent ile yağın temizlenmesi ve yağ alma metotlarını uygun şartlarda uygulamaktan geçecektir.
Bu metotlar Nelerdir ?
a-yağ sökücü solvent kullanarak yağ alma işlemi yapmak (en basit yöntem)
b-Alkali karakterli su bazlı yağ sökücü ile yüzeyden yağ alma işlemi yapmak (en basit yöntem)
c-Asidik karakterli su bazlı demir fosfat özelliği olan bir ürün ile yağı, pası temizleyerek ürünün asidik yapıda olması sebebi ile metalin yüzeyinde demir fosfat açığa çıkartarak boyanın yüzeye daha iyi tutunmasını sağlamak. (orta zor)
d-Alkali yağ alma + pasivasyon +demir fosfat + pasivasyon banyoları kurarak metalin yüzeyini boyama aşamasına getirebilirz. (zor)
(demir fosfat kaplama çok detaylı bir konu olduğundan… değineceğiz.
Yağlı bir yüzeye astar boya dahi yapılamayacağı gibi yapılan boyanın uzun ömürlü olmasından söz edilemez. Metalin yüzeyinden yağı solvent bazlı yağ sökücü çözücü ürünlerimiz ile yapabilirsiniz. Yağ sökme yani yağı temizleme işlemi üç farklı şekilde yapılabilir.
Bu yöntemler;
-Silme yöntemi Yağ alma
-Daldırma sistemi ile yağ alma
-Püskürtme yöntemi ile yağ alma şeklindedir.
Bu işlemleri birbirinden farklı gibi gözükse de aslında asıl amaç metalin demirin dkp saç yüzeyinin yağını temizlemektir.
Tesisimizin ve yapacağımız işin durumuna göre yukarda belirtmiş olduğumuz yöntemlerden herhangi bir yolu seçerek mevcut yüzeydeki yağı temizleyebiliriz. Tesisimiz ne kadar büyük olursa olsun istediğimiz ortam oluşmuş olsa bile daldırma yapamayacağımız kadar büyük olan metalleri temizlemek için yukarda belirttiğimiz silme ya da püskürtme yöntemi ile yağ alma işlemi bizim için en uygun maliyetli olacaktır. Yağ temizleme yapacağımız metaller daldırma yapabileceğimiz boyutta ise ağzı kapaklı bir teneke,fıçı yardımı ile daldırma yaparak metallerimizi yüzeyini boyaya hazır hale getirebiliriz. Püskürtme yöntemi ile yağ temizleme boya tabancası ile yapılabilir. Boya tabancası ağzındaki memeden yardım alarak yüzeye hangi yoğunluk ile püskürteceğimiz ayarlanabilir.
Silme yöntemi ile yağı temizleme işlemi ise bez yardımı ile yapılabilir . Beze alınan solvent yağ temizlenecek yüzeye sürülerek silme işlemi gerçekleştirilerek yüzeydeki yağı temizlemiş oluruz .
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz üç işlem de asıl önemli olan ürün seçimi seçimidir.
Örnek verecek olursak silme işleminde yağ sökücü olarak kullanacağımız ürün SOLVEX 400 ‘dür.
Yağ Sökücü Solvent SOLVEX 400 ?
İşte burada yani bu yöntemler uygulanırken DNC Endüstriyel kimya devreye girmektedir.
Solvent beze sürüldüğünde hızlı uçmaması için yardımcı solvent ürünler ile modifiye edilmiş olmasından dolayı ürünün hızlı uçmayacağından dolayı bize kullanım anı birim maliyeti olarak daha uygun bir maliyet oluşmasını sağlayacaktır. Üretimde maliyetlerin minimuma çekilmesi önemli olduğunun bilincinde olarak iş gören bir ürünü size satmak asla bizim önceliğimiz olmamıştır. Ürünün iş görmesinin yanında size kullanım alanı birim maliyeti açısından en uygun maliyet oluşturacak seçimi yaparak minimum maliyette hizmetinize sunmak çözüm ortağınız olmak adına bizim olmazsa olmaz hedeflerimizdendir.
Solventler yaygın olarak boya sanayinde kullanılsalarda solventlerin bir başka yaygın kullanım alanı da yağ temizlemedir. Yukarıda belirtildiği üzere yağ çözücü solventlerin yağa doygunluk noktası daha iyi ifadeyle yağı temizleme kabiletiyetileri birbirinden farklıdır.Ürünlerimiz arasında çeşitli özelliklerde ve doygunluk noktalarında solventler vardır. Solventlerin yağ temizleme özelliğinden yararlanmak isteyen kullanıcılar solventin yağa doygunluk noktasına çok dikkat etmelidirler. Çünkü birim ürünle temizlenecek yağ bu oran ile belirlenecektir.
SOLVENT NE İŞE YARAR?
Solventler birçok alanda kullanılır. Solventler boya yapımında, sökücülerde, çözücülerde, seyreltme işlemlerinde , temizlik işlemlerinde spesifik olarak yağ temizliğinde , metal yüzey işlem kimyasalı olarak, kuru temizlemede kullanılabilir.
Endüstiriyel sanayide ise genellikle yüzeyde kalmadan yağı bünyesine alarak yüzeyi yağdan ve kirden temizlediği için tercih edilmektedir. Yüzeyden hızlıca uzaklaşması ve yağı söktükten sonra yüzeyde hiçbir tortu bırakmadan ve fiziksel müdehaleye gerek kalmadan uzaklaşması dolayısıyla tercih edilmektedir.
SOLVENT KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ?
Solventlerin birden fazla özelliğinin bulunduğunu yukarıda belirtmiştik. Solventler kullanılırken son derece dikkatli davranılması gereken endüstriyel ürünlerdir. Özellikle yanıcı ve parlayıcı olmamalarına çok dikkat edilmelidir. Bir anlık hata ile kısacık bir zaman diliminde yangın çıkabilir ve solvent bazlı sökücü ürünün özellikleri nedeniyle yangını söndürmek kolay olmaycaktır. Bununla birlikte uzun süre solumak yutmak veya ciltle temas ettirmek insan sağlığına zarar verecektir. Kullanırken koruyucu eldiven ve maske kullanmak gerekecektir.
SOLVENT ÇEŞİTLERİ
Solventler boya öncesi metal yüzey temizliğinde, yağ temizlemede, makine temizlmede, plastik aksam temizliğinde kullanılır. Bunlar için birçok ürün çeşidirmiz bulunmakla birlikte taleplerinize özel solventlerde geliştirilebilir.
Ürünlerimizden kısaca bahsetmek gerekirse;
Yağ Sökücü Solvent Ürünümüz Solvex 400: Boya öncesi metal temizleme için kullanılan yağ sökücü endüstriyel solvent bazlı ürünümüz boya yapılmadan önce her türlü metal, alüminyum, dkp saç gibi boya yapılacak yüzeyleri boyaya hazır hale getirmek için kir, yağ temizleyici olarak kullanılır.
Yağ Çözücü Solvent Ürünümüz Solvex 420: Yağ Sökücü (çözücü) endüstriyel Solvent ürünümüz Solvex 420 üretim aşamasında kullanılan metal işlem yağlarını ve üretimden kaynaklı metallerin yüzeyine yapışan metal tortularının temizliğinde yağ, kir ve tortu temizleyici olarak kullanılır.
Dncol Elektra: Elektrik pano temizleyici solvent ürünümüz, sanayi kuruluşlarında çeşitli nedenlerden dolayı kirlenen ve rutubetlenen elektriksel ekipmanların ve panolarda bulunan kontaktörlerinin, generatorlerin, klemenslerin, şalterlerin, baraların, yağlı kesicilerin, porselen izolatörlerin, sigortaların yağ, kir ve tozdan temizlenmesinde nemden, sudan, rutubetten korunmasında ve periyodik bakımlarında, elektrik motorlarının kömür, sargı ve fırçalarının, elektrik kontaktörlerinin kontaklarının ve elektrik bağlantılarının temizliğinde, makine iç aksamlarının temizliğinde, jeneratörlerde, güç kulelerinde, baskı ekipman ve makinelerinde güvenle kullanılır.
SOLVENT FİYATLARI
Solvent fiyatları ürünün özelliklerine ve müşterinin alım miktarı ve sevk edilecek adrese göre 0,8 USD’den başlayıp 4,5 USD’e kadar yükselmektedir. Burada ürünün özellikleri ile kast edilen ürünün yanıcı ve parlayıcı olup olmaması, kokusu, solventle yağ sökülecekse eğer solventin yağa doygunluk noktası fiyat üzerinde belirleyici olacaktır.
Solvent fiyatları hususunda dikkat edilmesi gereken nokta fiyatın düşüklüğü ve yüksekliği değil birim ürünle ne kadar iş yapıldığıdır. Solventin kullanılırken uygun fiyata kullanılması gerekir. Yoksa satın alınırken ucuz olduğu zannedilen bir fiyatla ürün almak ve alınan bu ürünün bir birimi ile daha az yerden yağ sökmek mantıklı olmayacaktır. Bir örnek ile açıklamak gerekirse örnegin kilogramına 1 USD verdiğiniz bir solvent bazlı yağ sökücü ürünle 4 m2 alanın temizliğini yapmak yerine kilogrmına 1,5 USD verilen solvent bazlı yağ sökücü ile 8 m2 alanın temizliğini yapmak arasında müşterinin lehine avantaj vardır. Burada ucuz ürün satmak ana üretici veya ana distiribütör firmalar için çok kolay olacaktır. Bizim için gerekli olan kokusuz , yanıcı ve parlayıcı olmayan, yüzeyde tortu bırakmayan, yağa doygunluk noktası yüksek olan ve kullanırken uygun fiyatla kullanacağımız ürünleri tedarik etmek ve üretimimizde kullanmaktır.