Fosfat Kaplama Kimyasalları

Fosfat kaplama kimyasalları, demir, çelik, alüminyum, galvaniz gibi metallerin yüzeyini bir sonraki aşama olan boya ve kaplamaya hazır hale getirmek için kullanılır. Fosfat kaplama, kimyasal maddelerden yararlanarak yüzeyin mikron boyutta aşındırıp boyanın, kaplamanın ya da koruyucu yağın yüzeye daha iyi tutunmasını sağlamak, fosfat kaplama yapılan metallerin kororzif etkiye karşı direncini artırmak için yapılan metal yüzey işlemlerine fosfat kaplama denir. Çinko fosfat, mangan fosfat, demir fosfat gibi kaplama çeşitleri vardır. Fosfat kaplama boya ve kaplama proseslerinin, metal yüzey işlemin olmazsa olmaz prosesidir. Metallerden ön yağ alma, asidik yağ alma gibi yağ temizliğinden sonra metalin yüzeyinde yapılmak istenen işleme göre mangan, çinko, demir fosfat kaplama yapılabilir. DNC Endüstriyel Kimya kurulduğu 2010 yılından bugüne metal yüzey işlem kimyasalları üretip, prosesinize uygun çözümler geliştirerek hedefinize ulaşmanızı sağlamaktadır. Fosfat kaplama genellikle korozyon önleyici olarak kullanılmaktadır. Fosfat kaplama kimyasalları endüstriyel alanda sıklıkla kullanılmaktadır. Mangan fosfat kaplama, demir fosfat kaplama, çinko fosfat kaplama, alüminyum fosfat kaplama gibi çeşitleri bulunmaktadır. Mangan fosfat formülü nedir? Fosfat kaplama neden yapılır? Fosfat kaplama nasıl yapılır? Mangan fosfat kaplama standardı nedir?

Çinko fosfat kaplama ürünümüz Metacoat 101 boyanın yüzeye daha iyi tutunmasını sağlayan metal yüzey işlem kimyasalıdır. Çinko fosfat kaplama ürünümüz, demir fosfat gibi boyanın yüzeye tutunma kapasitesini artırarak yüzeyin korozyon direncini artırır...

Detay

Mangan fosfat kaplama ürünümüz Metacoat 201 metal yüzeylerde diğer fosfat çeşitlerine göre çok daha kalın kristal yapı oluşturarak, mangan fosfat kaplama sonrasında kullanılan koruyucu yağın bu kristal yapı içerisine absorbe olmasını sağlar. Böylelik...

Detay

Demir fosfat kaplama, Boyanın yüzeye tutunma kapasitesini artırarak yüzeyin korozyon direncini artırır. Kristal olmayan amorf yapıda kaplama elde edilir. Kaplama ağırlığı aralığı yaklaşık olarak 0,2-1,0 g/m2 dir. Kaplama rengi sarıdan maviye kadar a...

Detay

Korozyon önleme kimyasalı ürünümüz Dncol 501 demir fosfat ve çinko fosfat kaplama işlemi sonrasında kullanılan koroyon önleme kimyasalıdır. Dncol 501 pas ve korozyona karşı tam bir koruma sağlar. Metallerde kısa sürede korozyon direncinin artırılmas...

Detay

Genellikle tesis şartlarına uygun olmayan demir, çelik, galvaniz gibi metal parçaların boyama işlemi öncesinde metalin yüzeyi uygun hale getirmek amacıyla kullanılan en basit fosfatlama çeşididir.%3 ile % 10 arasında kullanılan çeşitleri mevcuttur. S...

Detay

Metaclean metal temizleme demir fosfat kaplama kimyasalı, boya öncesi metal temizleme, demir fosfat kaplama metalin yüzeyinden yağ, pas, kir sökücü özelliklerini taşıyan ürünümüz üç farklı işlemi tek ürün ile yapma imkanı sağlar. Metal yüzeylerden y...

Detay

Asidik Yağ ve Pas Sökücü ürünümüz Metaclen Kr ürünümüz içeriğinde emülgatörler, asit karışımları, ıslatıcı ve inhibitör yer alır. Metal yüzeylerin yağ ve pas alma işlemlerinde çok etkilidir. Fosfatlama banyolarında kullanılan bu kimyasal yağ alma ve ...

Detay

Fosfat Kaplama Nedir?

Fosfat kaplama; demir, çelik, alüminyum, galvaniz gibi metallerin yüzeyinin korozyon direncini artırarak, boya veya kaplamaya hazır hale getirmek için yapılan asidik değerin metalin yüzeyi ile reaksiyona girmesi sonucu oluşan kimyasal tepkimeye fosfat kaplama denir. Demir fosfat, çinko fosfat ve mangan fosfat kaplama gibi çeşitleri vardır.

Fosfat Kaplama Prosesi Nasıl Olmalıdır?

Fosfat kaplama prosesin de olmazsa olmaz ilk aşama metalin yüzeyinin yağ, pas ve kirden temizleme aşamasıdır. Temizliği yapılacak metallerin yüzeyine, prosesimize uygun alkali veya asidik kimyasal ürün belirlenir. Ürün gamımızda alkali ve asidik  kimyasal çeşitlerimiz vardır. Sıcak ve soğuk çalışmaya uygun kimyasal ürünlerimizden prosesinize en uygun ürünü belirlemenizde mühendislerimiz sizlere yardımcı olacaktır. Metallerden yağın, pasın ve kirliliğin tamamen temizlendiğinden emin olduktan sonra prosesimize uygun bir şekilde su ile durulama işlemi yapılır. Durulama aşamasından sonra uygun şekilde konsantrasyonu ayarlanan fosfat banyosunun içerisine metaller daldırılarak beklenir. Fosfat kaplama banyosundan çıkan metaller tekrar su ile durulanır ve uygun şekilde konsantrasyonu ayarlanan pasivasyon banyosuna daldırılır. Çıkartıldıktan sonra metallerimiz fosfat kaplama yapılmış olur. Pasivasyon banyosu sıcak ve soğuk olarak çalışabilmektedir. Sıcak olması metallerimizin hızlı bir şekilde kurumasına yardımcı olacaktır.

Fosfat Kaplama Çeşitleri Modelleri

Fosfat kaplama çeşitleri uygulama yapılacak metalin yüzeyine, uygulama aşamasından sonra metalin yüzeyine yapılacak işleme göre değişiklik gösterir.

Fosfat kaplama çeşitleri şu şekildedir;

  • Demir Fosfat Kaplama
  • Daldırma fosfat kaplama
  • Silme fosfat kaplama
  • Sprey fosfat kaplama
  • Mangan Fosfat Kaplama
  • Çinko Fosfat Kaplama

Demir Fosfat Kaplama Nedir?

Demir fosfat kaplama boyanın metalin yüzeyine daha iyi tutunmasını sağlamak, metalin korozif etkiye karşı direncini artırmak için belirlenen prosese uygun şekilde kimyasal malzemeler kullanılarak yapılan metal yüzey işleme demir fosfat kaplama denir.

Demir Fosfat Çeşitleri Nelerdir?

  1.  Daldırma demir fosfat

  2. Silme demir fosfat

  3.  Püskürtme demir fosfat

Fosfatlama Nedir?

Fosfatlama, metallerde korozyona karşı ek koruma, sertliği, aşınma direncini artırmak ve demirli ve demirsiz metallerde kaplamanın elektriksel yalıtım özelliklerini artırmak için kullanılır. Fosfatlama demir, alüminyum, çelik gibi metallerin yüzeyine yapılacak olan boyanın yada kaplamanın daha iyi tutunarak dış etkilere karşı dayanımını artırmak için kimyasallar yardımı ile yapılan bir dizi işleme fosfatlama denir.
Fosfatlama işleminin özü, korunan metalin yüzeyinde zayıf çözünür bir demir, çinko veya manganez fosfat tabakası oluşturmaktır.

Fosfatlama Hangi Yüzeylere Yapılır?

Fosfatlama, dökme demir, düşük alaşımlı metaller, karbon çelikleri, kadmiyum, çinko, bakır, bakır alaşımları, alüminyum yüzey üzerine yapılan işleme fosfatlama denir. 
Fosfatlama kaplama işlemi otomotiv, demir, çelik, alüminyum endüstrisinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Fosfat kaplama, metallerin yüzeyini korozyona karşı koruduğu gibi boyanın ve kaplamanın yüzeye daha iyi tutunmasını sağlamaktadır. Metal yüzeyler, boyamadan önce fosfatlamaya tabi tutulur ve ardından boya ya da kaplama yapılır.

Fosfat Kaplamanın Kalınlığı Ve Yapısı

Fosfat kaplama tabakasının kalınlığı 2 - 8 ila 40 - 50 mikron arasındadır. Fosfatlama çeşitlerine, fosfatlama öncesi yüzey hazırlama işlemine, fosfatlama kimyasalı çözeltisinin bileşimine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. İnce kristalli koruyucu fosfat tabakası katmanları daha küçük bir kalınlığa (1 - 5 mikron) sahiptir ve daha belirgin bir koruma kabiliyetine sahiptir. Sonuç olarak, çok daha yaygın olarak kullanılırlar. Bu tür kaplamalar, hızlandırıcılar (oksitleyici elementler) içeren çinko fosfat çözeltilerinden elde edilir. İnce kristal tabakalar, korozyondan koruyucu olarak kullanılmaz. Böyle bir tabaka elde edildikten sonra yüzey, kaplama ya da boya ve verniklerle ek işleme tabi tutulup tam bir koruma sağlanmalıdır. İri kristalli fosfat tabakaları daha belirgindir. Mangan fosfat kaplama kimyasalı çözeltilerinden elde edilirler. Yağlamadan işleminden sonra metallerde tam bir koruma sağlayarak metal koruyucu yağların yüzeye daha iyi tutunmasını sağlar.
Fosfat kaplama iki katmandan oluşur. Yüzeye sıkıca yapışan ilk katman metale sıkıca bağlanır küçük bir kalınlığa ve gözenekli bir yapıya sahiptir. Ayrıca pürüzsüz ve yeterince elastiktir.

Fosfat Kaplama Rengi Nasıldır?

Fosfat kaplamanın rengi açık griden koyu griye (neredeyse siyah) kadar değişir. Açık gri fosfat kaplama demir dışı metaller ve yumuşak çelikler üzerinde oluşur. 
Demir (veya yüksek alaşımlı çelik) ürünü daha önce yağ alma işlemine tabi tutulmuşsa ve fosfatlama kimyasalının konsantrasyonu normalden daha yüksekse, fosfat tabakası daha koyu bir tonda olur. Nikel ve krom içeren çeliğin yüzeyinde yeşilimsi bir fosfat kaplama oluşur.

Fosfat Kaplama Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

Ortaya çıkan fosfat kaplama, Metal koruyucu kaplama olarak kullanılabilir, ancak çoğu durumda boya, kaplama ve yağlayıcılar için veya pasivasyondan önce bir baz olarak kullanılır.
Fosfat kaplama atmosferik oksijene, greslere, yağlara, kerosene maruz kalmaz ve erimiş metaller tarafından ıslanmaz. Fosfat tabakası, 500 °C civarındaki sıcaklıklara kısa süreli maruz kalmaya dayanabilir. Kaplamanın bozulmadığı en yüksek eksi sıcaklık -75 °C'dir. Uzun süreli maruz kalma ile fosfat tabakası koruyucu özelliklerini kaybeder ve yavaş yavaş özelliğini kaybeder.
Fosfat kaplama yüksek bir elektrik direncine sahiptir, 500 V'a kadar voltajlara dayanabilir. Fosfat kaplama çelikten daha yumuşak, pirinç veya bakırdan daha serttir. Fosfatlama işleminden önce metalin yüzeyin hazırlanması çok önemli bir rol oynar.

Fosfatlama Yöntemleri Nelerdir?

1.    Demir fosfat kaplama
2.    Çinko fosfat kaplama
3.    Mangan fosfat kaplama
4.    Alüminyum kromat kaplama

Dnc Kimya Fosfat Kaplama, metal yüzey işlem kimyasallarını 2010 yılından bu güne üretmektedir. Fosfatlama yöntemleri ile ilgili detaylı bilgi almak için bizleri arayabilirsiniz. Mühendislerimiz sizlere yardımcı olacaktır.